Zorgpremies gemiddeld 11 euro hoger in 2025

close up photo of a stethoscope

Photo by Pixabay on <a href="https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-a-stethoscope-40568/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

OPMEER – Ondanks de verkiezingsbelofte van de PVV gaan de zorgpremies vanaf 1 januari 2025 weer flink omhoog, gemiddeld met 11 euro per maand. Diverse zorgverzekeraars teren in op hun financiële reserves om de premies niet nog hoger te laten uitkomen.

Uit cijfers van Zorgwijzer blijkt dat de gemiddelde premie van een basisverzekering uitkomt op 158,72 euro per maand. Dat is een stijging van ruim 11 euro per maand ten opzichte van 2024.

Vier zorgverzekeraars, Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis hebben het grootste deel van de markt in handen. Ongeveer 85 procent van de Nederlanders is bij een van deze verzekeraars, of een onderliggend label, verzekerd

Bij alle vier stijgt de zorgpremie fors in 2025. Zilveren Kruis verhoogt de premie gemiddeld met 9,62 euro per maand. CZ spant de kroon met een gemiddelde verhoging van 15,53 euro, gevolgd door VGZ en Menzis met respectievelijk 11,77 en 10,75 euro per maand.

Ondanks de forse prijsverhogingen zijn er nog volop mogelijkheden voor verzekerden om te besparen. “Dat blijkt duidelijk uit de grote prijsverschillen tussen de zorgverzekeringen,” stelt Koen Kuijper, expert zorgverzekeringen bij Zorgwijzer. “Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering bedraagt ongeveer 433 euro per jaar, terwijl beide dezelfde zorg moeten dekken. Dit is wettelijk vastgelegd.

Naast overstappen naar een goedkopere polis, zijn er andere manieren om te besparen,” vervolgt Kuijper. “Denk aan het verhogen van het eigen risico, de premie voor een heel jaar vooruit te betalen en controleren of de aanvullende verzekering nog nodig is.”

Vanaf 1 januari 2025 schaffen zorgverzekeraars de restitutiepolis volledig af, waardoor verzekerden niet langer kunnen kiezen voor een polis met volledige vrije zorgkeuze. Menzis, a.s.r. en Aevitae (EUCARE) stoppen in 2025 met het aanbieden van deze polis. Eerder, in 2024, beëindigden Zilveren Kruis en CZ hun restitutiepolissen al.

Verzekerden die momenteel een restitutiepolis hebben, stappen automatisch over naar een combinatiepolis, die doorgaans slechts 75 tot 90 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoedt.

Het wegvallen van de restitutiepolis heeft met name gevolgen voor verzekerden die gebruikmaken van geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en wijkverpleging. Zorgaanbieders in deze sectoren zonder contract met verzekeraars ontvangen een lagere vergoeding, waardoor verzekerden een groter deel van de kosten zelf moeten betalen. 

Geef een reactie