OPMEER – De decembermaand staat natuurlijk in het teken van gezelligheid, maar deze periode brengt ook vuurwerkoverlast met zich mee. Hoewel licht vuurwerk uit categorie F1, zoals sterretjes, geen probleem vormt, kunnen harde knallen van zwaarder vuurwerk veel overlast veroorzaken. Dit is niet alleen angstaanjagend voor dieren, ouderen, mensen uit oorlogsgebieden en kleine kinderen, maar het kan ook schade aanrichten waarvan de gevolgen soms niet te overzien zijn.
Illegaal vuurwerk
In het Brabantse Hapert vond afgelopen november in een woning een enorme explosie plaats. Een jongen bewaarde daar zijn cobra’s in zijn nachtkastje, die spontaan zijn afgegaan. Illegaal vuurwerk vormt een groot gevaar. Door de enorme kracht kan het ernstige schade veroorzaken en soortgelijke gevaarlijke situaties opleveren. Probeer het gesprek aan te gaan met uw kind(eren) over deze gevaren.
Wie de regels overtreedt, kan rekenen op stevige straffen: de minimale boete voor het afsteken of in bezit hebben van verboden vuurwerk is €100 en een aantekening op het strafblad. Consumentenvuurwerk (categorie F2) mag alleen worden afgestoken op 31 december vanaf 18:00 uur en tot 02:00 uur op nieuwjaarsdag. Meer informatie over de soorten vuurwerk en de regels vindt u terug op www.opmeer.nl/vuurwerk-afsteken.
4 tips hoe je veilig vuurwerkafval opruimt
Ondanks de schadelijke stoffen die in vuurwerk zitten, hoort vuurwerkafval gewoon bij het restafval. Bij het afvalbrengstation nemen we vuurwerkafval niet in. Je kunt afgestoken vuurwerk daarom in je afvalbak weggooien, maar doe dit wel voorzichtig. Hieronder lees je 4 tips hoe je veilig jouw vuurwerkafval opruimt.
- Tussen de vuurwerkrestanten op straat kunnen nog blindgangers zitten. Dat is vuurwerk dat niet is afgegaan, wat gevaarlijk (voor kinderen) kan zijn. Laat kinderen niet alleen het afval opruimen, zorg dat er altijd een volwassene bij is om in de gaten te houden of het veilig is.
- Vuurwerk kan onverwacht nog lang nasmeulen of gloeien. Maak het vuurwerk een beetje nat voordat je het in de afvalbak of vuilniszak stopt. Zo voorkom je dat nasmeulend vuurwerk de blindgangers aan kan steken of dat er brand ontstaat in je vuilniszak of -bak.
- Houd huisdieren weg bij het vuurwerkafval. Zo kunnen zij het niet besnuffelen, per ongeluk opeten of erin staan met hun poten.
- Zodra je stoep en/of straat vuurwerkvrij is, kan het zijn dat er vlekken op je tegels zijn ontstaan. In de meeste gevallen kan een sopje van warm water en natuurlijke zeep de vlekken verwijderen. Let op dat je niet gaat boenen met agressieve middelen. Daarmee beschadig je het oppervlak van de tegel en dan heb je juist meer schade!
Ook niet tijdens oud en nieuw! Geen wensballonnen in Opmeer
Een wensballon is zeer brandgevaarlijk. Eenmaal opgelaten, heeft niemand er meer invloed op. Ook kan de ballon gemakkelijk kapot gaan of door de wind op ongewenste plaatsen, zoals bijvoorbeeld een woning met een rieten dak, terecht komen. Bovendien dooft de wind het vuur niet, het wakkert de vlammen juist aan. Daarom is het in de gemeente Opmeer verboden om wensballonnen op te laten.
Meldpunt Overlast Opmeer
De gemeente Opmeer vraagt iedereen om samen te zorgen voor feestelijke en veilige laatste dagen van dit jaar en natuurlijk een prettige jaarwisseling! Bij overlast van vuurwerk of carbid schieten kunt u 24 uur per dag en 7 dagen per week terecht bij Meldpunt Overlast Opmeer via 0226 – 360 231.