Opmeer gaat 79 woningen in Spanbroek saneren vanwege te veel geluidshinder verkeer

  • Saneringsprogramma Opmeer
  • In totaal 79 woningen Spanbroek
  • Geluidshinder verkeer

SPANBROEK – In de gemeente Opmeer zijn woningen gelegen die vanwege wegverkeerslawaai een te hoge geluidbelasting ondervinden. Deze woningen zijn in de jaren 90 gemeld bij het toenmalige Ministerie van VROM en behoren nu tot de zogenaamde geluidsaneringsvoorraad.

Op 15 oktober 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders een besluit genomen over het saneringsprogramma Opmeer.

In het saneringsprogramma staat een omschrijving van de uitgangspunten en van de maatregelen welke in aanmerking komen om de geluidbelasting, veroorzaakt door het wegverkeerslawaai, op de gevel van woningen en andere geluidgevoelige gebouwen zoveel mogelijk te beperken. In de voorliggende situaties heeft het college besloten om uit te gaan van geluidsanering door het treffen van geluidwerende maatregelen aan de woningen. Het programma bestaat uit een ontwerp saneringsprogramma, akoestisch onderzoek en een UK/s formulier.

Om de berekende geluidbelasting op de gevel van de woningen ook in de toekomst te kunnen waarborgen, dienen het saneringsprogramma te worden vastgesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Geluidsaneringsproject

In het saneringsprogramma is rekening gehouden met de sanering van in totaal 79 woningen. De saneringswoningen zijn gelegen in de plaats Spanbroek. In het saneringsprogramma zijn de adressen van de woningen opgenomen.

Met ingang van 1 januari 2024 is de Omgevingswet inwerking getreden. Uit het overgangsrecht (zie artikel 3.4, lid 1, onder b, Aanvullingswet geluid gelezen in samenhang met artikel XII Aanvullingsbesluit geluid) blijkt dat het oude recht (de Wet geluidhinder en het Besluit geluidhinder) van toepassing blijft op projecten waarvoor vóór 1 januari 2024 subsidie is verleend als bedoeld in artikel 7, eerste lid, van de Subsidieregeling sanering verkeerslawaai.

Inzage

Het ontwerp-saneringsprogramma ligt met ingang van 31 oktober 2024 tot en met 12 december 2024 ter inzage. U kunt de ontwerpsaneringsprogramma’s inzien op : www.opmeer.nl

Ook kunt u het ontwerpsaneringsprogramma op afspraak inzien tijdens openingstijden bij de publieksbalies van de gemeente Opmeer, Klaproos 1 te Opmeer. Voor het maken van een afspraak belt u 0226-36 33 33.

Reageren

Tijdens de periode dat het (ontwerp)saneringsprogramma ter inzage ligt, kan iedereen zijn of haar zienswijze indienen tegen het opgestelde programma en de voorgestelde saneringsgrenswaarden.

U kunt tot en met 12 december 2024 reageren.

Uw zienswijze kunt u schriftelijk richten aan:

  • Gemeente Opmeer
  • College van burgemeester en wethouders
  • T.a.v. de heer D. Pruimboom
  • Postbus 199
  • 1715 ZK Spanbroek
  • O.v.v. “zienswijze ontwerp saneringsprogramma Opmeer”
  • Of per e-mail via info@opmeer.nl
  • Of telefonisch via 0226-36 33 33.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Na de ter inzage periode van zes weken worden alle reacties samengevat en van een standpunt voorzien in een zogenaamde “zienswijzenota”. Mogelijk wordt het ontwerp-saneringsprogramma op onderdelen aangepast. Vervolgens wordt het ontwerp-saneringsprogramma ter vaststelling aangeboden aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Geef een reactie