- Veel bezwaar tegen hoogspanningsmasten
- Onderzoek door de gezondheidsraad
- Bijzonder provinciaal landschap
- Leukemie treedt mogelijk wel vaker op bij volwassenen die dichtbij hoogspanningslijnen wonen, net als bij kinderen.
OPMEER – De fractie van Gemeentebelangen is in het geweer gekomen tegen de plannen van TenneT om hoogspanningsmasten te gaan plaatsen waar de 380kV stroomkabels moeten komen te hangen die naar het verdeelstation op Agriport in de Wieringermeer gaan.
Om de actie kracht bij te zetten heeft Gemeentebelangen vragen gesteld aan het college van Opmeer, zo wil Gemeentebelangen weten of het college het met ze eens is dat hoogspanningsmasten niet in een landschappelijke gemeente als Opmeer passen omdat meer dan 50% bestaat uit bijzonder provinciaal landschap maar ook of het college van mening is dat dit een goede argumentatie is om een zienswijze in te dienen namens de gemeente Opmeer.
Gezondheidsraad doet onderzoek
De wethouder heeft tijdens de laatste raadsvergadering, die van 3 oktober, aangegeven dat momenteel alleen een zienswijze kan worden gegeven over het proces, Gemeentebelangen wil nu van het college weten waaruit dat blijkt.
In Nederland geldt een voorzorgbeleid voor de afstand tussen hoogspanningslijnen en woningen om blootstelling aan magnetische velden in de woonomgeving te beperken. Dat beleid is mede gebaseerd op eerdere conclusies van de Gezondheidsraad dat leukemie zich mogelijk vaker voordoet bij kinderen die dichtbij hoogspanningslijnen wonen. Op verzoek van de minister van IenW heeft de Gezondheidsraad nu ook gekeken naar het risico op leukemie en andere vormen van kanker bij volwassenen.
In de beschikbare gegevens zijn voor de meeste onderzochte vormen van kanker geen aanwijzingen gevonden voor een verhoogd risico. Leukemie treedt mogelijk wel vaker op bij volwassenen die dichtbij hoogspanningslijnen wonen, net als bij kinderen. De Gezondheidsraad beschouwt dit als een extra argument voor het bestaande voorzorgbeleid voor hoogspanningslijnen en de aanbevolen uitbreiding daarvan naar onder meer ondergrondse hoogspanningskabels en transformatorstations.
380 kV eist momenteel eigenlijk meer van de kabels eist dan op dit moment technisch betrouwbaar mogelijk is. Volgens de TU Delft is het technisch vooralsnog niet mogelijk om een betrouwbare ondergrondse 380 kV AC-verbinding aan te leggen wanneer deze langer moet zijn dan 20 kilometer.