Bijna 60% van de huiseigenaren vindt dat nieuwe woningen mogen worden gebouwd op landbouwgrond en weilanden. 

brown and gray concrete building

Photo by Francesco Ungaro on <a href="https://www.pexels.com/photo/brown-and-gray-concrete-building-1885066/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

OPMEER – Vier op de vijf vindt bovendien dat er een bouwplicht moet komen voor eigenaren van bouwgrond en wil dat de overheid de bouw van betaalbare woningen voor mensen met lagere inkomens subsidieert.

Dit blijkt uit landelijk onderzoek waar bijna 85.000 leden van Vereniging Eigen Huis aan meededen. De vereniging is met ruim 800.000 leden de grootste consumentenorganisatie voor eigenwoningbezitters en viert dit jaar haar 50-jarig bestaan.

Beter gebruik van bestaande woningen

Bijna twee derde van de respondenten zegt genoegen te nemen met een huis dat kleiner is dan de huidige woning en een even grote groep vindt dat gemeenten actief moeten meedenken over het splitsen van grotere woningen. Zo denkt 15% van de ondervraagden dat hun eigen woning geschikt is om op te delen, en de helft van hen overweegt dit serieus. “Het splitsen van grotere woningen kan potentieel een fors aantal wooneenheden toevoegen aan de woningvoorraad. Met 4,6 miljoen koopwoningen in Nederland zou dit kunnen leiden tot zo’n 350.000 extra wooneenheden. Dit is een kans die zowel kabinet als gemeenten moeten grijpen.” zegt Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis.

Sneller bouwen

Een meerderheid van de huiseigenaren wil dat woningzoekenden inspraak krijgen bij de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten, met een nadruk op betaalbare koopwoningen voor middeninkomens. Daarnaast vindt bijna 80% van de huiseigenaren dat grondeigenaren verplicht moeten worden om bouwplannen te realiseren en dat het afgelopen moet zijn om bouwgrond uit winstbejag braak te laten liggen. Een even grote groep huiseigenaren wil dat kansloze bezwaarprocedures tegen nieuwbouwprojecten worden beperkt, om vertraging te voorkomen.

Verduurzamen van woningen: gemengde gevoelens

De meningen over verduurzaming zijn verdeeld. Er is veel weerstand als de overheid verplichtingen oplegt. Maar liefst 7 van de 10 respondenten vindt dat mensen zelf moeten kunnen beslissen over het verduurzamen van de eigen woning. Een meerderheid (55%) is om die reden tegen de mogelijkheid die gemeenten krijgen om woningen verplicht van het gas af te sluiten. Opvallend is dat 40% van de huiseigenaren bereid is om hun woning te verduurzamen, zelfs als dit geen lagere energierekening oplevert. Voor een derde van de respondenten is een besparing op de energierekening wel een voorwaarde om maatregelen te nemen.

Geef een reactie