OPMEER – Het landelijke probleem van de vergrijzing speelt ook in de gemeente Opmeer, de inwoners worden ouder en ouder. De gemeente Opmeer verwacht dat het aantal ouderen ouder vanaf 65 jaar van 2800 in 2024 zal gaan stijgen naar 3300 in 2050, dit blijkt uit het Ouderenbeleid dat de gemeente Opmeer heeft opgesteld.
Opmeer heeft in haar nota Sociaal Domein nog geen specifiek ouderenbeleid maar een integrale aanpak, en met het maken van een specifiek ouderenbeleid wil Opmeer ook deze groep inwoners helpen zo gezond en vitaal mogelijk oud te worden.
Problematieken zijn ‘anders’ dan bij reguliere inwoners
In het ouderenbeleid kijkt Opmeer vooral naar het sociaal isolement waarin ouderen terecht komen. Een belangrijke oorzaak van eenzaamheid is het verlies van mobiliteit. Kun je nog komen op de plekken waar je wilt zijn? Maar ook neemt de druk op de mantelzorg steeds verder toe. Deze toename komt door de verhoging van de pensioenleeftijd en het feit dat nog meer vrouwen, op wie de mantelzorg in de praktijk het meest neerkomt, naar verwachting werken in 2040.
Om een goed ouderenbeleid te realiseren komt Opmeer met viertal thema’s waarin de nadruk op komt te liggen, thema’s als sociaal isolement mantelzorg, basiszorg en verborgen problemen en inspraak en informatie.
Op het thema sociaal isolement heeft de gemeente Opmeer een extra opbouwwerker aangesteld die zich speciaal richt op de ouderen doelgroep, is er een overgang van Wijksteunpunten naar Ontmoetingscentra worden ouderen gestimuleerd om naar sociale activiteiten buiten de deur te gaan en worden er huisbezoeken aan ouderen van 75+ gemaakt.
Op het thema mantelzorg krijgen mantelzorgers vanuit de gemeente Opmeer advies en praktische hulp en ondersteuning van maatschappelijk werkers. Daarnaast verzorgt de gemeente Opmeer het mantelzorgbeleid, de registratie van mantelzorgers, organiseert Opmeer de jaarlijkse mantelzorgdag en geeft haar mantelzorgers elk jaar een mantelzorgwaardering. De mantelzorger zelf kan gebruik maken van de Huishoudelijke hulp toelage en Opmeer breidt Respijtzorg uit.
Op het thema basiszorg en verborgen problemen constateert Opmeer dat de ouderen moeite hebben met dagelijkse activiteiten vanwege verborgen problemen als een sociaal isolement, vaak omdat ouderen niet praten over hun problemen, dementie, Opmeer telt 240 dementerende ouderen en vaak is het huis niet meer passend, in 2022 zijn 34 ouderen in de gemeente Opmeer opgenomen in het ziekenhuis na een val in huis.
En op het thema inspraak en informatie gaat Opmeer participatie-, inspraak- en themabijeenkomsten onder leiding van een opbouwwerker organiseren, wordt er meer aandacht besteedt aan communicatie in de ontmoetingscentra en Opmeerleeft.nl en wordt de Adviesraad en Ouderennetwerk meer betrokken.
De presentatie van het Ouderenbeleid zal plaatsvinden tijdens de Beeldvormende bijeenkomst van de gemeenteraad op 21 november aanstaande