- Hoogspanningskabels ondergronds
- Tientallen kleine transformatorhuisjes
- Verkorte beroepsprocedure
OPMEER – Opmeer wacht als de plannen van minister Sophie Hermans doorgaan een flinke klus om in de gemeente locaties te vinden voor de verwachte tientallen transformatorhuisjes om zo de krapte op het energienet te kunnen oplossen. Het stroomnet in Nederland is sterk verouderd en nu de elektrificatie een feit is moeten TenneT en Liander alles op alles zetten om het distributiesysteem te vernieuwen.
Lees ook: Gemeentebelangen in actie tegen komst hoogspanningsmasten, ‘passen niet landelijke gemeente’
Het grootste probleem ligt hem vooral in de haarvaten van ons energienetwerk, het hoofdnetwerk heeft nog genoeg capaciteit over maar alles vanaf 380kVa is niet meer voldoende om de vraag naar stroom op te vangen.
In totaal moeten er volgens de Telegraaf die in het bezit is van de Kamerbrief van de minister, ruim 50.000 transformatorhuisjes bij komen in Nederland. Voor elke locatie die Opmeer denkt te hebben gevonden zullen ze met de omwonenden in gesprek moeten gaan voor de locatie definitief worden aangewezen.
Om de juridische periode te verkorten van enkele jaren naar een zo kort mogelijke periode vanwege het maatschappelijk belang komt de minister met maatregelen waardoor de beroepsprocedures tegen bijvoorbeeld hoogspanningsmasten met 1.5 jaar worden verkort.
Kunnen hoogspanningskabels ondergronds?
En het antwoord op de vraag is ja en nee tegelijk. Hoogspanningsverbindingen kunnen boven- en ondergronds zijn aangelegd. Vaak wordt er gedacht dat hoogspanningslijnen meestal bovengronds staan omdat het vroeger onmogelijk was om ze als grondkabels aan te leggen.
380 kV eist momenteel eigenlijk meer van de kabels eist dan op dit moment technisch betrouwbaar mogelijk is. Volgens de TU Delft is het technisch vooralsnog niet mogelijk om een betrouwbare ondergrondse 380 kV AC-verbinding aan te leggen wanneer deze langer moet zijn dan 20 kilometer.