OPMEER – De Perelaer is een recreatieterrein in de gemeente Opmeer waar een deel stenen recreatieverblijven en een deel houten stacaravans staan. Het park is de afgelopen jaren geregeld negatief in het nieuws gekomen vanwege illegale bewoning, vechtpartijen, criminaliteit en ondermijnende activiteiten (drugs, wapens, prostitutie). Het recreatiepark is al langere tijd in een neerwaartse spiraal terechtgekomen en heeft daarbij zijn recreatieve karakter nagenoeg verloren.
Fort Oranje
Om te voorkomen dat het park volledig afglijdt naar een vrijstaat à la het bekende Fort Oranje in Rijsbergen (gemeente Zundert), is toezicht en handhaving noodzakelijk. Om dit juridisch te regelen heeft de gemeente Opmeer beleidsregels opgesteld om zo de bestuurlijke handhaving van illegale, dus niet recreatieve, bewoning op Recreatiepark West-Friesland, in de volksmond dus De Perelaer ,mogelijk te maken.
Het is volgens de gemeente Opmeer planologisch niet toegestaan om de recreatiewoningen voor iets anders te gebruiken dan voor recreatieve doeleinden. Onder recreatieve bewoning wordt in dit kader verstaan de bewoning die plaatsvindt in het kader van de verblijfsrecreatie en gericht is op ontspanning en vrijetijdsbesteding, waarbij de gebruikers hun hoofdverblijf elders hebben.
Arbeidsmigranten
Ook het verblijf van (al dan niet buitenlandse) arbeidskrachten in een recreatieverblijf ten behoeve van (uitvalsbasis voor) werkgerelateerde activiteiten geldt als niet recreatieve bewoning. Zo overweeg de Afdeling bestuursrechtspraak dat (in casu) Hongaren in de recreatiewoning verbleven in verband met werk en dat de aard van dat gebruik geen recreatief karakter heeft. Het verblijf enkel gericht op ontspanning of vrijetijdsbesteding ontbreekt immers
Last onder dwangsom
Voor het handhaven van niet recreatieve bewoning van recreatieverblijven acht de gemeente Opmeer als bestuurlijk sanctiemiddel het opleggen van een last onder dwangsom het meest geëigende instrument. Voor de eigenaar van een recreatieverblijf, die dit zelf niet-recreatief bewoont, wordt een dwangsom gehanteerd van € 15.000,- ineens.
Voor de eigenaar die een of meerdere recreatieverblijf door derden laat gebruiken voor niet-recreatieve bewoning, wordt een dwangsom gehanteerd van € 50.000,- ineens per recreatieverblijf. De reden dat hier voor een hogere dwangsom wordt gekozen ten opzichte van de eigenaar die zelf niet-recreatieve bewoner is, is dat de eigenaar die anderen gebruik laat maken van zijn recreatieverblijf of recreatieverblijven, daar in de regel geld aan verdient (huuropbrengsten). De financiële prikkel moet daarom forser zijn dan bij een eigenaar die tevens niet-recreatieve bewoner is, om te voorkomen dat verhuurders calculerend te werk gaan.
Permanente bewoning
Voor permanente bewoning van een recreatieverblijf wordt een begunstigingstermijn gehanteerd van 6 maanden.
Arbeidskrachten
Voor het verblijven van (een of meer) arbeidskrachten in een recreatieverblijf wordt een begunstigingstermijn gehanteerd van 6 weken.
De reden dat permanente bewoners een langere begunstigingstermijn krijgen, is dat zij (om de overtreding te beëindigen) een andere woning (hoofdverblijf) moeten zien te vinden. Dit is een wezenlijk onderscheid met personen die vanwege het verrichten van werk in de regio – veelal (zeer) tijdelijk – in een recreatieverblijf verblijven: zij beschikken immers reeds over een hoofdverblijf elders, in Nederland dan wel hun herkomstland
Indien wordt geconstateerd dat de overtreder na het opleggen van een last onder dwangsom niet (tijdig) gehoor heeft gegeven aan de last, wordt de dwangsom van rechtswege verbeurd.
In geval van het voortzetten van de overtreding na verbeuring van de dwangsom, wordt een nieuwe last onder dwangsom opgelegd, met een verdubbeling van het oorspronkelijke dwangsombedrag. In plaats van een nieuwe last onder dwangsom, kan ook voor een last onder bestuursdwang worden gekozen. Bij bestuursdwang wordt het recreatieverblijf voor de duur van zes maanden verzegeld. Het is uitsluitend ter discretie van het college of bij recidiverende overtreders een (nieuwe) last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang zal worden opgelegd.